ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF HYDROXYAPATITE FROM FRESHWATER MUSSEL SHELL (Pilsbryochoncha sp.) AGAINST Streptococcus mutants BACTERIA
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
[KKP] Kementerian Kelautan Perikanan. (2021). Statistik KKP: Produksi Perikanan. Retrieved from tps://statistik.kkp.go.id/home.php?m=prod_ikan_prov&i=2#panelfooter
Afifah, F., & Cahyaningrum, S. E. (2020). Sintesis Dan Karakterisasi Hidroksiapatit Dari Tulang Sapi (Bos taurus) Menggunakan Teknik Kalsinasi. Unesa Journal of Chemistry, 9(3), 189-196. https://doi.org/10.26740/ujc.v9n3.p189-196
Akbar, A. F., & Cahyaningrum, S. E. (2022). Characterization and Anti-Bacterial Activity Testing of the Nano Hydroxyapatite-Clove (Eugenia Caryophyllus) Against Streptococcus Mutans Bacteria. Indonesian Journal of Chemical Science, 11(1), 1-8. https://doi.org/10.15294/ijcs.v11i1
Amalia, V., Hadisantoso, E. P., Hidayat, D., Diba, R. F., Dermawan, M. F., & Tsaniyah, S. W. (2017). Isolasi dan karakterisasi hidroksiapatit dari limbah tulang hewan. ALCHEMY: Journal of Chemistry, 5(4), 114-119. https://doi.org/10.18860/al.v5i4.4705
Cappucciono, James, & Natalie, S. (2008). Microbiology : A Laboratory manual (Eight edition). San Fransisco : Perason Benjamin Cummings, pp. 134, 248-285, 585-588.
Cosentio, S., Tuberoso, C. I. G., Pisano, B., Satta, M., Mascia, V., Arzedi, E., & Palmas, F. (1999). In-vitro Antimikrobial Activity and Chemical Composition of Sardinian thymus Essential Oils. The Society of Applied Microbiology, 29(2), 130-135. https://doi.org/10.1046/j.1472-765x.1999.00605.x
Fadhilah, R., Kurniawan, R. A., & Icha, M. M. (2015). Sintesis Hidroksiapatit dari Cangkang Kerang Ale-Ale (Meretrix sp) Sebagai Material Graft Tulang. Jurnal Buletin Al-Ribaath, 12(1), 44-60.
Faisal, H., Tarigan, R. E., & Lase, J. (2022). Antibacterial Activity of Ag-Hidroxyapatite Composite of Bone-in Tuna (Thunnus albacores) Against Streptococcus mutans. Jurnal Sains Natural, 12(2), 78-84. https://doi.org/10.31938/jsn.v12i2.378
Gintu, A. R., Kristiani, E. B. E., & Martono, Y. (2023). Uji Antibakteri dan Modifikasi Hidroksiapatit dari Limbah Kerabang Telur Bebek (A. Platyrhynchos Javanica). In Gunung Djati Conference Series, 18, 233-244.
Handayani, F., Sundu, R., & Sari, R. M. (2017). Formulasi dan uji aktivitas antibakteri streptococcus mutans dari sediaan mouthwash ekstrak daun jambu biji (Psidium guajava L.). Jurnal Sains dan Kesehatan, 1(8), 422-433. https://doi.org/10.25026/jsk.v1i8.62
Hasan, B., Iriani, D., Sari, N. I., Warningsih, T., Suzanti, F., & Septyanti, E. (2019). Pembinaan usaha pengolahan dan pemasaran produksi kijing di Desa Sungai Paku Kecamatan Kampar Kiri, Kampar. In Unri Conference Series: Community Engagement, 1, 477-485. https://doi.org/10.31258/unricsce.1.477-485
Henggu, K. U., Ibrahim, B., & Suptijah, P. (2019). Hidroksiapatit dari cangkang sotong sebagai sediaan biomaterial perancah tulang. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 22(1), 1–13. https://doi.org/10.17844/jphpi.v22i1.25869
Hidayah, A., Lestari, S., & Nopianti, R. (2014). Karakteristik Fisik Dan Kimia Pempek Kijing (Pilsbryoconcha sp). Jurnal Fishtech, 3(1), 49-60. https://doi.org/10.36706/fishtech.v3i1.3530
Iriani, D., & Hasan, B. (2020). Physicochemical characteristics of freshwater mussel (Pilsbryoconcha sp) shell from Sungai Paku village Riau Province Indonesia. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 430(1), 012003.
Maryani, C. (2013). Uji aktivitas antibakteri ekstrak jarak tintir (Jatropha multifida L.) [Skripsi]. Yogyakarta: Universitas Sanata Dharma.
Meilianti, M. (2018). Isolasi Kalsium Oksida (CaO) pada Cangkang Sotong (Cuttlefish) dengan Proses Kalsinasi menggunakan Asam Nitrat dalam Pembuatan Precipitated Calsium Carbonat (PCC). Jurnal Distilasi, 2(1), 1-8. https://doi.org/10.32502/jd.v2i1.1131
Mittal, M., Prakash, S., Nath, K. S., & Sapra, K. P. (2011). Preparasion Metodology of Hydroxyapatite Powder. Departement of Metallurgical and Materials, Indian Institute of Technology.
Rahayu, S. Y. S. (2012). Kijing Taiwan (Anodonta woodiana) sebagai Sumber Kalsium Tinggi dalam Upaya Mencegah Osteoporosis. FITOFARMAKA: Jurnal Ilmiah Farmasi, 2(1), 27-35. https://doi.org/10.33751/jf.v2i1.164
Rahayu, S. Y. S. (2015). Pemanfaatan Tepung Cangkang Kerang Sebagai Bahan Fortifikan Pada Keripik Jagung Yang Dikonsumsi Anak Dan Remaja. FITOFARMAKA: Jurnal Ilmiah Farmasi, 5(2), 41-48. https://doi.org/10.33751/jf.v5i2.407
Rahman, F. A., Haniastuti, T., & Utami, T. W. (2017). Skrining fitokimia dan aktivitas antibakteri ekstrak etanol daun sirsak (Annona muricata L.) pada Streptococcus mutans ATCC 35668. Majalah Kedokteran Gigi Indonesia, 3(1), 1-7. https://doi.org/10.22146/majkedgiind.11325
Ramadhani, A., Saadah, S., & Sogandi, S. (2020). Efek Antibakteri Ekstrak Daun Cengkeh (Syzygium aromaticum) Terhadap Escherichia coli dan Staphylococcus aureus. Jurnal Bioteknologi & Biosains Indonesia, 7(2), 203-214. https://doi.org/10.29122/jbbi.v7i2.4146
Ramadheni, P., & Mukhtar, H. (2017). Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak Etanol Daun Katuk (Sauropus Androgynus (L.) Merr) Terhadap Bakteri Staphylococcus Aureus dan Eschericia Coli Dengan Metode Difusi Agar. Indonesia Natural Research Pharmaceutical Journal, 2(2), 34-45. https://doi.org/10.52447/inspj.v2i2.967
Ridho, R., Swandari, M. T. K., & Issusilaningtyas, E. (2017). Pemanfaatan Limbah Cangkang Kerang Kijing (Pilsbryoconcha exilis) dalam Meningkatkan Perekonomian Warga Desa Bulupayung-Kesugihan, Cilacap, Jawa Tengah. Agrokreatif: Jurnal Ilmiah Pengabdian kepada Masyarakat, 3(1), 17-23. https://doi.org/10.29244/agrokreatif.3.1.17-23
Sidauruk, S. W., Iriani, D., Andarini, D., & Anggraini, A. (2022). Physicochemical Characterization of Calcium Oxide from Freshwater Mussel (Pilsbryoconcha sp.) Shell. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 1118, 1-6. https://doi.org/10.1088/1755-1315/1118/1/012036
Sidauruk, S. W., Iriani, D., Diharmi, A., & Anggraini, A. (2022). Valorisasi cangkang kijing air tawar (Pilsbryoconcha sp) sebagai sumber hidroksiapatit. MARINADE, 5(2), 85–92.
Sidauruk, S. W., Iriani, D., Sari, N. I., Rusdi, R. R., & Rusadi, M. I. (2023). Evaluation Of Antibacterial Of Nano-Hydroxyapatite (Hap) From Freshwater Mussel (Pilsbryochoncha Sp.) Shell Against Escherichia coli. BIO Web of Conference, 74, 1-7. https://doi.org/10.1051/bioconf/20237402002
Supartono, S., & Harjono, H. (2016). Isolasi senyawa bioaktif dari batang pisang ambon (Musa paradisiaca var. sapientum) sebagai bahan baku antibakteri. Indonesian Journal of Chemical Science, 5(3), 206-210. https://doi.org/10.15294/ijcs.v5i3
Szczes, A., Holysz, L., & Chibowski, E. (2017). Synthesis of hydroxyapatite for biomedical applications. Advances in Colloid and Interface Science, 24(9), 321-330. https://doi.org/10.1016/j.cis.2017.04.007
Wadu, I., Soetjipto, H., & Cahyanti, M. N. (2017). Characterization and Antibacterial Activity Test of Hydroxyapatite (HAp) from Chicken Eggshell against Lactobacillus acidophilus Bacteria. Jurnal Kimia dan Pendidikan Kimia, 2(3), 145-151. https://doi.org/10.20961/jkpk.v2i3.11862
Wilapangga, A., & Syaputra, S. (2018). Analisis Antibakteri metode Agar Cakram dan Uji Toksisitas menggunakan BSLT (Brine Shrimp Lethality Test) dari Ekstrak Metanol Daun Salam (Eugenia polyantha). Indonesian Journal of Biotechnology and Biodiversity, 2(2), 50-56. https://doi.org/10.47007/ijobb.v2i2.20
DOI: http://dx.doi.org/10.15578/aj.v6i2.13519
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Citation
Pusat Penelitian dan Pengabdian Kepada Masyarakat
Politeknik Kelautan dan Perikanan Dumai
Jl. Wan Amir No. 1, Kel. Pangkalan Sesai, Kec. Dumai Barat, Kota Dumai
Telp/Fax: (0765) 4300443
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
View My Stats