EFFECT OF BIOACTIVE PROTEIN INGREDIENTS (MOTIVTM) ON TOTAL HEMOCYTE AND SURVIVAL RATE OF VANNAMEI SHRIMP, Litopenaeus vannamei

Slamet Budi Prayitno, Bagus Rimbayu Ardie, Romi Novriadi, Vivi Endar Herawati, Seto Windarto

Abstract


One of the problematic factors in the cultivation of vannamei shrimp is the outbreak of bacteria and viruses. One way to prevent infection is by strengthening the shrimp’s immune system. MOTIVTM is a fermented corn protein concentrate that has been reported to possess probiotic properties that can positively increase the disease resistance of shrimp. Therefore, this study aimed to determine the effect of bioactive protein (MOTIVTM) on the total hemocyte count and shrimp survival rate. The study used an experimental method with a completely randomized design with five treatments and three replications: A (commercial feed), B (7.5% MOTIV add of 1.5% krill meal instead of 9% fish meal), C (7.5% MOTIVTM add of 1% krill meal to replaces of 2% poultry meal and 6.5% fish meal), D (7.5% MOTIVTM to replaces of 3.5% poultry meal and 4% fish meal), and E (7.5% MOTIVTM to replaces of 7.5% poultry flour). Feeding was done four times/day based on shrimp biomass and weekly feed counts based on daily shrimp survival. The vannamei shrimp used was one gram with a population density of 15 shrimps/aquarium with an aquarium volume of 100 liters.Total shrimp hemocytes, survival, and water quality were all measured. Treatment C had the highest total hemocyte, averaging 4.1 x 107 cells/mL, whereas treatment B had the lowest, averaging 1.4 x 107 cells/mL. During the trial, only treatment C supported 100% survival.

 


Keywords


L. vannamei; THC; survival rate; MOTIVTM; corn

Full Text:

PDF

References


Anas, P., D. Sudinno dan I. Jubaedah.(2015). Daya Dukung Perairan Untuk Budidaya Udang Vannamei Sistim Semi Intensif Dalam Pemanfaatan Wilayah Pesisir Kabupaten Pemalang. Jurnal Penyuluhan Perikanan dan Kelautan. 9(2): 29-46.

Arifin, M. Y., E. Supriyono dan Widanarni. (2014). Total Hemosit, Glukosa Dan Survival Rate Udang Mantis (Harpiosquilla raphidea) Pasca Transportasi dengan Dua Sistem yang Berbeda. Jurnal Kelautan Nasional. 9(2): 111–119.

Chrisnawati, V., B. S. Rahardja dan W. H. Satyantini.(2018). Pengaruh Pemberian Probiotik dengan Waktu Berbeda Terhadap Penurunan Amoniak dan Bahan Organik Total Media Pemeliharaan Udang Vaname (Litopenaeus vannamei).Journal of Marine and Coastal Science. 7(2): 68-77.

Darwantin, K., R. Sidik dan G. Mahasri. (2016). Efisiensi Penggunaan Imunostimulan dalam Pakan terhadap Laju Pertumbuhan, Respon Imun dan Kelulushidupan Udang Vannamei (Litopenaeus vannamei). Jurnal Biosains, 18(2): 1-18.

Febriani, D., E. Marlinaa dan A. Oktaviana. (2018). Total Hemosit Udang Vaname (Litopenaeus vannamei) yang Dipelihara pada Salinitas 10 Ppt dengan Padat Tebar Berbeda. Journal of Aquaculture Science. 3(1): 100-107.

Galkanda- Arachchige, HS, Hussain, AS, Davis, DA.(2021). Fermented corn protein concentrate to replace fishmeal in practical diets for Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei. Aquaculture Nutrition.

Ihsanudin, I., S. Rejeki dan T. Yuniarti. (2014). Pengaruh Pemberian Rekombinan Hormon Pertumbuhan (rGH) melalui Metode Oral dengan Interval Waktu yang Berbeda terhadap Pertumbuhan dan Kelulushidupan Benih Ikan Nila Larasati (Oreochromis niloticus). Journal of Aquaculture Management and Technology. 3(2): 94-102.

Ismawati, R. A. Destryana dan N. Huzaimah.(2019). Imunitas Udang Vanname (Litopenaeus vannamei) yang Diberi Pakan Tambahan Daun Kasembukan (Paederia foetida Linn.). Jurnal Kelautan. 12(2): 201-206.

Khalifa, N. S. A., I. E. H. Belal, K. A. El-Tarabily, S. Tariq, and A. A. Kassab. (2016). Evaluation of Replacing Fish Meal with Corn Protein Concentrate in Nile tilapia Oreochromis niloticus Fingerlings Commercial Diet. Aquaculture Nutrition. 24(1): 143-152.

Nababan, E., I. Putra dan Rusliadi. (2015). Pemeliharaan Udang Vaname (Litopenaeus vannamei) dengan Persentase Pemberian Pakan yang Berbeda.Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan. 3(2): 1-9.

Ni’mah, U., D. Pringgenies, dan G. W. Santosa.(2021).Pengaruh Pemberian Ekstrak Stichopus hermanii Semper, 1868 (Stichopodidae, Holothuroidea) terhadap Jumlah Total Hemosit Litopenaeus vannamei Boone, 1931 (Penaeidae, Crustacea). Journal of Marine Research. 10(3): 387-394.

Oktaviana, A. dan D. Febriani.(2019). Jumlah Hemosit Total pada Udang Vaname (Litopenaeus vannamei) yang Diberikan Tambahan Tepung Batang Pisang pada Pakan. Jurnal Perikanan. 9(2): 188-193.

Prasiddha, I. J., R. A. Laeliocattleya, T. Estiasih, dan J. M. Maligan.(2016). Potensi Senyawa Bioaktif Rambut Jagung (Zea mays L.) untuk Tabir Surya Alami : Kajian Pustaka. Jurnal Pangan dan Agroindustri. 4(1): 40-45.

Purnamasari, I., D. Purnama dan M. A. F. Utami.(2017). Pertumbuhan Udang Vaname (Litopenaeus vannamei) di Tambak Intensif. Jurnal Enggano. 2(1): 58-67.

Putri, F. M., Sarjito dan Suminto.(2013). Pengaruh Penambahan Spirulina sp. dalam Pakan Buatan terhadap Jumlah Total Hemosit dan Aktivitas Fagositosis Udang Vaname (Litopenaeus vannamei). Journal of Aquaculture Management and Technology. 2(1): 102-112.

Rohmin, M. F. T., G. Mahasri dan F. A. Rantam. (2017). Response Analysis Of Urban Vaname (Litopenaeus Vannamei) Which is Exposed to Crude Protein Zoothamniumpenaei Oral and Maintained In Ponds. Jurnal Biosains Pascasarjana. 19(2): 143-157.

Sahrijanna A. dan E. Septiningsih.(2017). Variasi Waktu Kualitas Air Pada Tambak Budidaya Udang Dengan Teknologi Integrated Multitrophic Aquaculture (IMTA) di Mamuju Sulawesi Barat. Jurnal Ilmu Alam dan Lingkungan. 8(16): 52-57.

Saloko,Y. T., Rachimi, E. I. Raharjo dan H. Yanto.(2015). Pengaruh Pemberian Jagung Kuning Fermentasi yang Berbeda Dalam Pakan terhadap Laju Pertumbuhan dan Tingkat Kelangsungan Hidup Ikan Jelawat (Leptobarbus hoevenii Blkr). Jurnal Ruaya. 5(1): 6-10.

Suleman, S. Andayani dan A. Yuniarti.(2019). Potensi Ekstrak Kasar Ulva lactuta dalam Meningkatkan Total Haemocyte Count (THC) dan Aktivitas Fagositosis pada Udang Vaname (Litopenaeus vannamei). Jurnal Ilmu Perikanan. 10(1): 1-7.

Utomo, A. S., S. B. Prayitno dan Sarjito. (2015). Penambahan Serbuk Daun Binahong (Anredera cardivolia) pada Pakan Terhadap Respon Imun, Kelulushidupan dan Status Kesehatan Udang Windu (Penaeus monodon) yang Diinfeksi Vibrio harveyi. Journal of Aquaculture Management and Technology. 4(3): 61-68.

WWF-Indonesia.(2014). Budidaya Udang Vannamei: Tambak Semi Intensif dengan Instalasi Pengelolaan Air Limbah (IPAL). WWF-Indonesia. Jakarta.




DOI: http://dx.doi.org/10.15578/iaj.17.1.2022.23-28

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.


Creative Commons License
Indonesian Aquaculture Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

View My Stats
p-ISSN: 0215-0883
e-ISSN: 2502-6577

 

Hasil gambar untuk isjd