IDENTIFICATION THE CATCH AND FRESHNESS LEVEL OF KM SARI USAHA 09 IN BITUNG

Roma Yuli Hutapea, Asyarul Achmad, Tyas Dita Pramesthy

Abstract


Catch handling is a series of activities or treatments for fish without changing the basic structure and shape of the fish itself. Currently, the best handling is the application of a cold chain, which is to keep the fish cold (low temperature). The principle of proper handling of catches, namely, (3C+1Q) consists of cold, clean, careful, and quick. This study aimed to identify the catch of KM Sari Usaha 09 and to identify the organoleptic results of the catch on KM Sari Usaha 09 while on board and on land. The study was conducted from January to May 2023. Data collection methods were observation, documentation, and interviews. Data analysis was descriptive, and organoleptic tests were conducted on the main and by-catch fish. The handling of the catch on KM Sari Usaha 09 has an Organoleptic Test value when on board with a value of 9 for eyes (very fresh), 8.9 for gills (very fresh), 8.7 for meat (very fresh) and 8.8 for texture (very fresh), while the results on land are 6.6 for eyes (fresh), 6.8 for gills (fresh), 6.7 for meat (fresh) and 6.9 for texture (fresh).


Keywords


Catch,organoleptic, handling, pole and line

Full Text:

PDF

References


Aditin, A., P., D., Patanda, M., Telusa, R., F. (2023). Perbandingan Hasil Uji Organoleptik Cumi (Loligo sp) Beku Hasil Tangkapan Kapal Caast Net dan Purse Seine di Muara Angke. Jurnal Ilmiah Satya Minabahari,8(2), 1-16.

Asni, A., Kasmawati, Ernaningsih, Tajuddin, M. (2022). Analisis Penanganan Hasil Tangkapan Nelayan Yang Didaratkan Di Tempat Pendaratan Ikan Beba Kabupaten Takalar. Journal of Indonesian Tropical Fisheries, 5(1), 5–7.

Badan Standarisasi Nasional. (2013). Ikan Segar. SNI 2729.Jakarta.

Deni, S. (2015). Karakteristik Mutu Ikan Selama Penanganan pada Kapal KM. Cakalang. Jurnal Ilmiah Agribisnis dan Perikanan (Agrikan UMMU-Ternate) 8(2), 72-80.

Djafar, R., Harmain, R., M., Dali, F., A. (2014). Efektivitas Belimbing Wuluh terhadap Parameter Mutu Organoleptik dan pH Ikan Layang Segar Selama Penyimpanan Suhu Ruang. Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan, 2(1), 23-28.

Firmansyah, R., I., Reppie, E., Modaso, V.O.J. (2017). Monitoring Tren dan Produktivitas Hasil Tangkapan Kapal Huhate yang Berpangkalan di Pelabuhan Perikanan Samudera Bitung. Jurnal Ilmu dan Teknologi Perikanan Tangkap, 2(5), 194-199.

Gustini, Khotimah, S., Yanti, A., H. (2014). Kualitas Ikan Kembung (Rastrelliger kanagurta) Setelah Perendaman dalam Kitosan DItinjau Dari Aspek Mikrobiologi dan Organoleptik, Protobiont, 3(2), 100-105.

Harikedua, Y., Kalesaran, J., D., Arifin, M., Z. (2017). Teknik Penanganan Hasil Tangkapan Di KM. Aldus 02. Buletin Matric, 14(2), 35–41.

Hutapea, R., Y., F., Khikmawati, L., T., Gusfirmansyah, W. (2020). Studi Penanganan Hasil Tangkapan Purse Seine di KM Bina Maju Kota Sibolga. Jurnal Teknologi Perikanan dan Kelautan, 10(2), 183-190.

Ismanto, D., T., Nugroho, T.F., Baheransyah. (2013). Desain Sistem Pendingin Ruang Muat Kapal Ikan Tradisional Menggunakan Es Kering dengan Penambahan Campuran Silika Gel. Jurnal Teknik Pomits.,2, 2337-3539.

Jansen, R., Sumarauw, J., S., B. (2016). Analisis Rantai Pasok Hasil Tangkapan Ikan di Kota Manado dan Kota Bitung. Jurnal EMBA, 4(5), 43-52.

Kein, F. W., Ayubi, Aludin A., l. (2022). Jenis - Jenis Ikan Hasil Tangkapan Pada Alat Tangkap Pole and Line di Perairan Flores Timur, Provinsi Nusa Tenggara Timur. Jurnal Bahari Papadak, 3(1) 68–74.

Khikmawati, L., T., Dethan, D., L., Renanda, A., Bramana, A. (2022). Teknik Pengoperasian Alat Tangkap Pole and Line di KMN.KCBS 15 di Maumere, Nusa Tenggara Timur. Aurelia Journal 4(2):265-278.

Litaay, C., Wisudo, S., H., Arfah, H. (2020). Penanganan Ikan Cakalang Oleh Nelayan Pole and Line. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 23(1), 112-121.

Lubis, E., Wiyono, E., S., Nirmalanti, M. (2009). Penanganan Selama Transportasi terhadap Hasil Tangkapan Didaratkan di Pelabuhan Perikanan Samudera Nizam Zachman Aspek Biologi dan Teknis. Jurnal Mangrove, 1, 1-7.

Mardiah, A., Karina, I., Fitria, E., A. (2022). Uji Organoleptik Kesegaran Ikan Layang (Decapterus spp) Selama Penanganan Suhu Dingin. SEMAH : Jurnal Pengelolaan Sumberdaya, 6(2), 97-111.

Maulana, R., I. (2015). Konflik Kelas Nelayan Tradisional Kampung Benteng Kecamatan Moro dan Nelayan Semi Modern. (Skripsi) Tanjung Pinang (ID): Universitas Maritim Raja Ali Haji. 48 Hal.

Metusalach, Kasmiati, Fahrul, Jaya, I. (2014). Pengaruh Cara Penangkapan, Fasilitas Penanganan dan Cara Penanganan Ikan terhadap Kualitas Ikan yang Dihasilkan. Jurnal IPTEKS PSP, 1(1), 40-52.

Munandar, A, Nurjannah, Nurimala, M. (2009). Kemunduran mutu ikan nila (Oreochromis niloticus) pada Penyimpanan Suhu Rendah dengan Perlakuan Cara Kematian dan Penyiangan. Jurnal Teknologi Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 12(2), 88-101.

Nugroho, T., A., Kiryanto, Adietya, B., A. (2016). Kajian Eksperimen Penggunaan Media Pendingin Ikan Berupa Es Basah dan Ice Pack sebagai Upaya Peningkatan Performance Tempat Penyimpanan Ikan Hasil Tangkapan Nelayan. Jurnal Teknik Perkapalan, 4(4), 889-898.

Rahmatang, Prihajatno, M., Irwan. (2019). Waktu Transit, Nilai Organoleptik, dan Nilai Keasaman (pH): Hasil Tangkapan Purse Seine. PENA Akuatik, 18(1), 29-40.

Rossarie, D. Darmanto, Y., S., Swastawati, F. (2017). Quality Identification of Skip Jack Tuna (Katsuwonus pelamis) Caught Using Pole-and-Line Vessels in Sorong City. RJOAS,12(72), 288-293.

Saasaleno, B.R., Kalangi, P.N.I., Manoppo, L., Luasunaung, A., Dien, H. V., Pangalila, F.P.T. (2023). Operasi Penangkapan dan Penanganan Hasil Tangkapan Kapal Pole and Line KM Sari Usaha 09. Jurnal Ilmu Teknologi Perikanan Tangkap, 8(2), 78-83.

Sri, N. (2013). Model Pemasaran Ikan Cakalang (Katsuwonus pelamis) di Kota Kupang. PARTNER, 20(1), 51-61.

Sri, N., Kamlasi, Y. (2019). Komposisi Jenis Ikan Laut Ekonomis Penting yang Dipasarkan di Kota Kupang. PARTNER, 24(2), 1065-1076.

Starling, E., Diver, G. (2005). The Australian Tuna Handling Manual: A Practical Guide for Industry. Queensland (AU): Seafood Service Australia.

Sugiono, Siahaan, Irandha, C.., & Amalo, P. (2021). Efektifitas Penggunaan Umpan Hidup Jenis Tembang (Sardinella Fimbriata) Pada Penangkapan Ikan Cakalang (Katsuwonus Pelamis) Dengan Pole and Line Di Flores Timur, Nusa Tenggara Timur. Jurnal Bahari Papadak, 2(2), 113–122.

Sutrisno, Sompie, M., S., Polii, J., F. (2017). Kajian Aspek Teknik Unit Penangkapan Kapal Pole and Line yang Berpangkalan di Pelabuhan Perikanan Samudera Bitung. Jurnal Ilmu dan Teknologi Perikanan Tangkap 2(6):223-230.

Suyitno. (2018). Metode Penelitian Kualitatif. Akademi Pustaka. Tulungagung.

Taher, N. (2010). Penilaian Mutu Organoleptik Ikan Mujair (Tilapia mossambica) Segar dengan Ukuran yang Berbeda Selama Penyimpanan Dingin. Jurnal Perikanan dan Kelautan, 6(1), 8-12.




DOI: http://dx.doi.org/10.15578/aj.v7i1.15500

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Public Services

 


Citation

           

Pusat Penelitian dan Pengabdian Kepada Masyarakat
Politeknik Kelautan dan Perikanan Dumai

Jl. Wan Amir No. 1, Kel. Pangkalan Sesai, Kec. Dumai Barat, Kota Dumai

Telp/Fax: (0765) 4300443

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

View My Stats