SUBSTITUTION OF FLOUR SEA GRAPES Caulerpa racemosa FERMENTED ON TILAPIA (Oreochromis niloticus) FEED
Abstract
The purpose of this study was to analyze the effect of substitution of C. racemosa fermented sea grape flour in the feed formulation on tilapia. This research was conducted at the Laboratory of Fish Production and Reproduction, University of Mataram for 50 days from March-May 2022. This study used an experimental method with a completely randomized design (CRD) consisting of 4 treatments and 3 replications. The treatments tested were control (P1), 4% fermented sea grape flour (P2), 8% fermented sea grape flour (P3), and 12% fermented sea grape flour (P4). Data were analyzed using analysis of variance (ANOVA) at 5% level with 95% confidence interval and continued with Duncan's test. The results showed that the average absolute weight of fish for 50 days of rearing mass with artificial feeding and at various concentrations of fermented C. racemosa sea grape flour ranged from 9.43-11.58 g, absolute length ranged from 2.24-2 .90 cm, and the specific growth rate ranged from 2.36 to 2.64%/day. Then for the efficiency of feed utilization (EPP ranges from 76.8-95.8%, feed conversion ratio (FCR) ranges from 1.05-1.31 and survival (SR) ranges from 90-97%. Conclusions from this study that the addition of the concentration of fermented C. racemosa sea grape flour can affect the absolute weight of tilapia, but does not affect the absolute length, specific growth rate, FCR value, feed efficiency, and survival rate. 4% (P2) gave the best result because it could increase the absolute weight of tilapia by 11.58 g
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Agusman, Apriani, S. N., & Murdinah, K. 2014. Penggunaan Tepung Rumput Laut Eucheuma cottonii pada Pembuatan Beras Analog dari Tepung Modified Cassava Flour (MOCAF). Jurnal Pascapanen dan Bioteknologi Kelautan dan Perikanan, 9 (1) :1–10.
Alamsjah, M., Chariestina, R., dan Subekti. (2011). Pengaruh Fermentasi Limbah Rumput Laut Glasilaria sp. dengan Bacillus subtilus Terhadap Populasi PlanktonChlorophyceae. Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan, 3(2), 203 -213. http://dx.doi.org/10.20473/jipk.v3i2.11607.
Aliyas., S. Ndobe., Z.R. Ya’ala. (2016). Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Yang Dipelihara Pada Media Yang Bersalinitas. Jurnal Sains dan Teknologi Tadulako, 16(1) : 19-27.
Amalia, R., Subandiyono., dan Endang , A. (2013). Pengaruh Penggunaan Papain Terhadap Tingkat Pemanfaatan Protein Pakan dan Pertumbuhan Lele Dumbo (Clarias gariepinus).Journal of Aquaculture Management and Technology, 2 (1) : 140- 142.
Amalia, R., Amrullah., dan Suriati. (2018). Manajemen Pemeberian Pakan pada Pembesaran Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Sinergitas Multidisiplin Ilmu Pengetahuan dan Teknologi, 1 : 253-255.
Amri, M. (2007). Pengaruh Bungkil Inti Sawit Fermentasi dalam PakanTerhadap Pertumbuhan Ikan Mas (Cyprinus carpio L.). Jurnal Ilmu- IlmuPertanian Indonesia, 9(1) : 71 - 76.
Anggrek., Vensyah., dan Nurman, I. Y. (2020). Fermentassi Tepung Limbah Rumput Laut (Glacilaria sp.) dengan Konsorsium Bakteri dari Saluran Pencernaan Ikan Lele (Glacilaria sp.) Sebagai Bahan Pakan Untuk Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Jurnal Fisheris, 2(1): 34-42
Darmawiyanti, V., & Baidhowi. 2015. Teknik Produksi Pakan Buatan di Balai Perikanan Budidaya Air Payau (BPBAP) Situbondo Jawa Timur. Jurnal Ilmu Perikanan, 6(2) :118-124
Endraswari, L. P. M. D., Cokrowati, N., & Lumbessy, S. Y. (2021). Fortifikasi Pakan Ikan dengan Tepung Rumput Laut Gracilaria Sp. pada Budidaya Ikan Nila (Oreochromis Niloticus). Jurnal Kelautan: Indonesian Journal of Marine Science and Technology, 14(1), 70-81.
Irmadiati, I., Lumbessy, S. Y., & Azhar, F. (2021). Pengaruh Penambahan Tepung Rumput Laut Eucheuma spinosum pada Pakan Terhadap Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Ikan Mas (Cyprinus carpio). Acta Aquatica: Aquatic Sciences Journal, 8(3), 146-153.
Iskandar, R., dan Elrifadah. (2015). Pertumbuhan dan Efesiensi Pakan Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Yang Diberi Pakan Buatan Berbasis Kiambang.Jurnal Zira’ah, 40(1) : 19-20. http://dx.doi.org/10.31602/zmip.v40i1.93.
Istiqomah., Suminto. D., dan Harwanto. (2018). Efek Pergantian Air dengan Persentase Berbeda Terhadap Kelulushidupan, Efesiensi Pemanafaatan Pakan dan Pertumbuhan Benih Monosex Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Journal of Management and Technologi, 7(1) : 46-50.
Laheng, S., Fiansi., dan Ambarwati. (2020). Efek Pemuasan dan Pakan Fermentasi Terhadap Laju Pertumbuhan dan Feed Covertion Ratio Ikan Nila (Oreochromis nioticus).Jurnal Akuakultur Rawa Indonesia, 8(2) : 102 - 110.
Lumbessy, S. Y., Setyowati, D. N. A., Mukhlis, A., Lestari, D. P., & Azhar, F. (2020). Komposisi Nutrisi dan Kandungan Pigmen Fotosintesis Tiga Spesies Alga Merah (Rhodophyta sp.) Hasil Budidaya. Journal of Marine Research, 9(4), 431-438.
Ma’ruf, A. F., Ibrahim, R., Dewi, E. N., dan Amalia, U. (2013). Profil rumput laut C. racemosa dan G.verrucosa sebagai Edible Food. Jurnal Saintek, 9(1) : 68-74.
Maulidin, R., Muchlisin, Z. A., & Muhammadar, A. A. 2016. Pertumbuhan dan Pemanfaatan Pakan Ikan Gabus (Channa striata) pada Konsentrasi Enzim Papain yang Berbeda. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kelautan dan Perikanan Unsyiah, 1(3) ; 280-290.
Mudjiman, A. (2004). Makanan Ikan Edisi Revisi. Penebar Swadaya. Jakarta. 190.
Mulqan.M., Sayyid, A. R., dan Irma, D. (2017).Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Benih Ikan Nila Gesit (Oreochromis niloticus) pada Sistem Aquaponik dengan Jenis Tanaman yang Berbeda.Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kelautan dan Perikanan Unsyiah, 2(1) : 186-187.
Mustofa, A., Sri, H., dan Diana, R. (2018). Pengaruh Periode Pemuasaan Terhadap Efesiensi Pemanfaatan Pakan, Pertumbuhan, dan Kelulushidupan Ikan Mas (Cyprinus carpio). Journal of Aquaculture Management and Technology, 7 (1) : 23-25.
Nugraha, A., dan Mikdarullah. (2020). Kadar Proksimat pada Tepung Sargassum sp. Terfermentasi. Jurnal Buletin Teknik Litkayasa Akuakultur, 18 (1): 33-36. DOI: http://dx.doi.org/10.15578/blta.18.1.2020.33-36.
Nurjannah., Agoes, M. J., Taufik Hidayat.,dan Rudi, C. (2018). Perubahan Komponen Serat Rumput Laut Caulepra sp. (Dari Tual, Maluku) Akibat Proses Perebusan. Jurnal Ilmu dan Teknologi Kelautan Tropis. 10(1) : 35-48. https://dx.doi.org/10.29244/jitkt.v10il.21545.
Pramleonita, M.,. Yuliani, N., Ariza, R. dan Wardoyo, S.E.. 2018. Parameter Fisika dan Kimia Air Kolam Ikan Nila Hitam (Oreochromis niloticus). Jurnal Sains Natural. 8(1) : 24 – 34
Putri, A. J., Lumbessy, S. Y., & Lestari, D. P. (2021). Substitusi Tepung Rumput Laut Eucheuma striatum pada Pakan Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Bioscientist: Jurnal Ilmiah Biologi, 9(2), 333-345.
Rusmiati., Suminto., dan Pinandoyo. (2017). Pengaruh Penggunaan Tepung Bungkil Kelapa Sawit dalam Pakan Buatan Terhadap Efesiensi Pemanfaatan Pakan dan Pertumbuhan Ikan Nila (Oreochromis niloticus).Jurnal of Aquaculture Management and Technology, 6(4) : 182 - 191.
Rusyadi, I., Sahala, H., dan Curun, A. (2017). Pengaruh Kandungan Nutrien Terhadap Kesuburan di Kolam Budidaya Ikan Nila (Oreochromis niloticus) di Balai Benih Ikan Mijen, Semarang. Journal Of Maquares, 6 (1), 61-64. https://org/10.147110/marj.v6i1.19811.
Sari, I. P., Yulisman., dan Muslim. (2017). Laju Pertumbuhan dan Efesiensi Pakan Ikan Nila (Oreichromis niloticus) Yang Dipelihara Dalam Kolam Terpal Yang Dipuaskan Secara Probiotik. Jurnal Akuakultur Rawa Indonesi. 5 (1) : 44-45.
Shalsabila, M., dan Hari,S. (2018). Teknik Pembesaran Ikan Nila (Oreochromis niloticus) di Instalasi Buddaya Air Tawar Pandaan, Jawa Timur.Journal of Aquaculture and Fish Health, 7(3) : 118-119. http://dx.doi.org/10.20473/jafh.v713.1 1260.
Siegers, W. H., Yudi, P., dan Annita, S. (2019). Pengaruh Kualitas Air Terhadap Pertumbuhan Ikan Nila (Oreochromis niloticus). The Journal of Fisheries Development, 3 (2) : 98-99.
Takrin., dan Ramli, S. (2019). Kelangsungan Hidup dan Pertumbuhan Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Terhadap Tingkat Pencahayaan. Journal of Fisheries and Marine Science, 1(1) : 17-18.
Tapotubun, A. M. (2018). Komposisi Kimia Rumput Laut Caulerpa lentillifera dari Perairan Kei Maluku dengan Metode Pengeringan yang Berbeda. Jurnal JPHPI, 21(1) : 19-20. DOI: 10.17844/jphpi.v21i1.21257
DOI: http://dx.doi.org/10.15578/marlin.V6.I1.2025.1-14
Refbacks
- There are currently no refbacks.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
View My Stats
P-ISSN: 2716-120X
E-ISSN: 2715-9639