TINGKAT KESUKAAN OTAK-OTAK IKAN DARI BAHAN BAKU JENIS DAGING IKAN YANG BERBEDA
Abstract
Research on the level of liking of fishcake from raw materials of different types of fish meat was conducted in May 2024. This study aims to determine the level of panelists' preference for the type of fish meat used to make otak-otak. Organoleptic data was processed using a non-parametric test in the form of the Friedman test and using the Bayes test for decision making. The organoleptic test on appearance resulted in an average score of 7.53 for snapper; 5.80 for tilapia; and 4.86 for skipjack. Organoleptic test on aroma resulted in an average score of 6.60 for snapper; 6.20 for tilapia; and 5.93 for skipjack. Organoleptic test on texture resulted in an average score of 6.73 for snapper; 5.26 for tilapia; and 4.60 for skipjack. The organoleptic test on flavor produced an average score of 7.13 for snapper; 6.73 for tilapia; and 5.26 for skipjack. The decision-making method using the Bayes test shows that taste is the most important criterion in this study with the highest criterion weight of 0.46 and snapper is the most preferred brain-brain with an alternative value of 7 and a priority value of 21.54.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Agustini, T.W, A.S. Fahmi, U. Amalia. (2006). Diversification of Fisheries Products. Penerbit Universitas Diponegoro. Semarang.
Ana.W.I., Iskandar. C. D., Isa. M., Daud. R., Hanafiah. M. (2022). Kadar Lemak Ikan Kakap Putih (Lates calcarifer) Segar dan kukus. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Veteriner. Vol 6. No.3:83-88
Antara, N, dan Wartini, M. (2014). Aroma and Flavor Compounds. Tropical Plant Curriculum Project. Udayana University
Astuti, S. D., Stuti, J., Syahriati. (2023). Karakteristik Kimia dan Organoleptik Otak-Otak Ikan Ekor Kuning (Caesio erythrogaster) dengan Penambahan Tepung tapioka dan Tepung Sagu. Journal of Marine and fisheries. Vol.2(2)
Churchill. Gilbert A, (2005). Dasar- dasar Riset Pemasaran. alih bahasa Andrianti et al. Jakarta:Erlangga
Effendie, I.M. (2002). Biologi Perikanan. Yayasan Pustaka Nusantara, Yogyakarta.
Ernawati. N., Alif, M. N. N., Pramuda, K. (2022). Menentukan Menu Makanan Favorit di Outlet Barbar Sampit Menggunakan Algoritma Naive Bayes. Journal Computer Technology and Information. Vol. 2 No.1
Farida, Amalia, A. R. (2018). Uji Organoleptik Sosis Berbahan Dasar Ikan Cakalang (Katsuwonus pelamis). Politeknik Negri Balikpapan. Balikpapan
Hasibuan, H. Malayu S. P. (2017). Organisasi Dan Motivasi Dasar Peningkatan Produktivitas. ed.mhs. Jakarta: Bumi Aksara
Kartika, Y., Komairah, K., Surip, A., Saputra, R. dan Ali, I. (2020). Implementasi Algoritma Naïve Bayes Untuk Prediksi Persediaan Barang Rotan. Jurnal Ilmiah Manajemen Informatika dan Komputer. 4 (1) : 33-40.
Katemba, P. dan Neolak, N. N. (2021). Penerapan Metode Perbandingan Exponensial (MPE) Penentuan Penerimaan Beras Sejahtera (RASTRA) di Desa Tobu. Jurnal Ilmiah Elektronika dan Komputer. 14 (2) : 339-349.
Lastri, D. R., Putra, Y. P. (2020). Karakterisasi Mutu Fisik dan Makronutrisi Fillet ikan Jebung (Abalistes stellaris). Manfis Journal.
Mantjoro, E., K.W. Lumi dan M. Wagiu. (2013). Economic value of fisheries resources in north sulawesi (Case Study of Skipjack Tuna, Katsuwonus pelamis). Jurnal Ilmiah Platax. FPIK: UNSRAT Vol. 1. (2): 76
Mawaddah, N., Mukhlishah, N., Rosmiati, Mahi, F. (2021). Uji Daya kembang dan Uji Organoleptik kerupuk Ikan Cakalang dengan Pati yang berbeda. Jurnal Pertanian Berkelanjutan. Vol 9.
Midayanto, D., and Yuwono, S. (2014). Penentuan atribut mutu tekstur tahu untuk direkomendasikan sebagai syarat tambahan dalam standar nasional indonesia. Jurnal Pangan dan Agroindustri. 2: 4, 259-267
Ningrum, Lestari. (2017). How The Panelists Votes Chicken Ballotine With Analog Chicken Turkey and Duck. International Journal of Innovative Science and Research Technology. Volume 2, Issue 4, April-2017. ISSN No: - 2165.
Nurjanah, RR. Nitibaskara dan E. Madiah. (2005). Pengaruh Penambahan Bahan Pengikat terhadap Karakteristik Fisik Otak-Otak Ikan Sapu-Sapu (Liposarcus pardalis). Buletin Teknologi Hasil Perikanan. Vol. VII No. 1.
Overs as Fishery Cooporation Foundation. (1987). Pengolahan Hasil Perikanan I. Jakarta
Permata, E. G. dan Viendra, A. O. (2018). Penerapan Metode Delphi dan Servqual untuk Perbaikan Mutu Pelayanan di Plasa Telkom Sitiung. Jurnal Hasil Penelitian dan Karya Ilmiah dalam Bidang Teknik Industri. 4 (2) : 126-132.
Putri, A. A. dan Kusumawati, K. (2021). Sistem Pendukung Keputusan Menentukan Penerima Beasiswa Menggunakan Metode Comparative Performance Indeks Pada SMK Al-Hikmah. Jurnal Satya Informatika. 6 (1) : 10-21.
Prameswari, G. N. (2018). Promosi Gizi Terhadap Sikap Gemar Makan Ikan Pada Anak Usia Sekolah. Journal Of Health Education. 3(1):1–6. ISSN 2527 - 4252.
Rahayu, W.P. (2001). Penuntun Praktikum Penilaian Organoleptik. Teknologi Pangan dan Gizi. Fakultas Teknologi Pertanian Institut Pertanian. Bogor : Bogor.
Sahlan, S., Liviawaty, E., Rostini, I., dan Pratama, I, R. (2018). Perbedaan jenis ikan sebagai bahan baku terhadap tingkat kesukaan kamaboko. Jurnal Perikanan dan Kelautan. 9(1): 129—133.
Sipahutar, Yuliati.H, Arpan. N. Siregar, MR Suryanto, Riza B. Pratama, Tina FC Panjaitan, and Pola ST Panjaitan. (2020). Penambahan Tepung Rumput Laut (Gracilaria Sp ) Terhadap Karakteristik Mutu Ekado Ikan Nila ( Oreochromis Niloticus ). 244–49 in Prosiding Seminar Nasional OnlineTeknologi Pangan Pascapanen 2020. Bogor: Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Pascapanen Pertanian.
Socrates, I. G. A., Akbar, A. L., dan Akbar, M. S. (2016). Optimasi Naïve Bayes Dengan Pemilihan Fitur Dan Pembobotan Gain Ratio. Lontar Komputer. 7 (1) : 22-30.
Srihidayati, G., Firdamayanti, E. (2021). Formulasi dan Uji Organoleptik Otak-Otak Ikan cakalang (Katsuwonus pelamis) Dengan Berbagai konsentrasi Tepung Penstabil. Jurnal Pertanian Berkelanjutan. Vol 9. No 2
Tarwendah, I. P. (2017). Jurnal Review: Studi Komparasi Atribut Sensoris dan Kesadaran Merek Produk Pangan. jurnal Pangan dan Agroindustri. Vol.5 No.2:66-73
WHO. (2003). Diet, Nutrition, and The Prevention of Chronic Disease, Technical Report Series 916 of a Joint FAO/WHO Expert Consultation, WHO, Genewa.
Yaska. Qurotul I., Yusa.N. Y., Yusasrini.N. L. (2017). Pengaruh Rasio Tapioka Dengan Rumput Laut Gracilaria Sp. Terhadap Karakteristik Sosis Ikan Lemuru. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan (Itepa) 6(1).
Yulianti. (2018). Pengaruh Penambahan Tepung Ikan cakalang Pada Mie Kering yang Bersubtitusi Tepung Ubi Jalar. Journal Agriculture Technology
Zulfikar, M. dan Fahmi, H. (2019). Penerapan Sistem Pendukung Keputusan Dengan Metode Naïve Bayes Dalam Menentukan Kualitas Bibit Padi Unggul Pada Balai Pertanian Pasar Miring. Jurnal Nasional Komputasi dan Teknologi Informasi. 2 (2) : 159-165.
DOI: http://dx.doi.org/10.15578/marlin.V6.I1.2025.15-26
Refbacks
- There are currently no refbacks.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
View My Stats
P-ISSN: 2716-120X
E-ISSN: 2715-9639