The Comparative Study of The Effectiveness of Seawater Aging with Traditional Techniques and Water Heater Technique for Salt Production

Roberto Patar Pasaribu, Anasri Tanjung, Aris Kabul Pranoto, Rani Dewi Ryani

Abstract


Salt is a product from marine resources which is a strategic commodity as an industrial raw material and food for the community. However, the condition of national salting is currently still not conducive, this is because salt production, both quantity and quality, is still insufficient and sufficient to meet national salt needs. This research aims to compare the effectiveness of traditional techniques and heating techniques in aging seawater for the seawater crystallization process in making salt. With this research, it is hoped that there will be the latest technological innovations to speed up the time for making salt with maintained quality, good quantity and profit so that national salt needs can be met. From this research it can be concluded that the use of heating techniques is more effective than traditional techniques because it can minimize the aging time of sea water and can increase the quantity of salt produced.


Keywords


crystallization, seawater aging; salt quality

Full Text:

PDF

References


Albertus Heri Nugroho. (2013). Pengaruh pembukaan katup aliran pada peralatan pembuat garam terhadap nilai be (1st ed.). PROGRAM STUDI TEKNIK MESIN FAKULTAS SAINS DAN TEKNOLOGI UNIVERSITAS SANATA DHARMA.

Efendy, M., Sidik, R. F., & Triajie, H. (2013). Penggunaan Zat Aditif Ramsol dalam Meningkatkan Mutu Garam Rakyat. Jurnal Kelautan: Indonesian Journal of Marine Science and Technology, 6(1), 67–71. http://journal.trunojoyo.ac.id/jurnalkelautan/article/view/834

Hadi, W. P., & Ahied, M. (2017). Kajian Etnosains Madura dalam Proses Produksi Garam sebagai Media Pembelajaran IPA Terpadu. Rekayasa, 10(2), 79–86.

Langke, A., Aminuddin, R., & Azis, H. A. (2021). Pengembangan thKelompok Petani Garam dalam Peningkatan Nilai Ekonomi Pengelolaan Garam Beryodium di Kab. Jeneponto. Patria Artha Journal of Community (PKM), 1(1), 14–22. http://download.garuda.kemdikbud.go.id/article.php?article=2343095&val=22556&title=Pengembangan Kelompok Petani Garam dalam Peningkatan Nilai Ekonomi Pengelolaan Garam Beryodium di Kab Jeneponto

Listanti, R., & Musthafa, M. B. (2020). Pengaruh Jumlah Tunnel Dan Teknik Produksi Terhadap Mutu Garam Rakyat Dengan Teknologi Green House Salt Tunnel. Pengembangan Sumber Daya Perdesaan Dan Kearifan Lokal Berkelanjutan X, 63–70.

Pangestu, R. G. (2018). Perlindungan Hukum terhadap Petambak Garam Rakyat Dikaitkan dengan Berlakunya Peraturan Pemerintah Nomor 9 Tahun 2018 tentang Tata Cara Pengendalian Impor untuk Komoditas Perikanan dan Pegaraman sebagai Bahan Baku dan Bahan Penolong Industri. Jurnal Hukum Bisnis Dan Investasi, 10(1), 77–95.

Pasaribu, R. P., Pranoto, A. K., Anasri, Waluyo, & Suratna. (2022). Analisa kualitas baku mutu garam krosok menjadi garam kesehatan dan industri di kabupaten karawang. PELAGICUS, 3(September), 137–149.

Pranowo, W. S., Brodjonegoro, I. S., & Pusat. (2015). Ekonomi Biru Sumberdaya Pesisir (1st ed.). Pusat Penelitian dan Pengembangan Sumber Daya Laut dan Pesisir Badan Penelitian dan Pengembangan Kelautan dan Perikanan.

Santosa, I. (2014). PEMBUATAN GARAM MENGGUNAKAN KOLAM KEDAP AIR BERUKURAN SAMA Imam. Spektrum Industri, 12(1), 1–112.

Soemargono, & Widodo, L. U. (2018). Metode Mempercepat Pembuatan Garam Rakyat. Jurnal Teknik Kimia, 12(2), 69–73.

Triajie, H., & Insafitri. (2012). Efektifitas Aditif Non-Kimia Dalam Mempercepat Proses Kristalisasi Dan Meningkatkan Kualitas Produksi Garam Rakyat Di Madura. Jurnal Rekayasa, 5(2), 95–100.

Wibowo, A. (2020). Potensi Pengembangan Standar Nasional Indonesia ( SNI ) Produk Garam Konsumsi Beryodium Dalam Rangka Meningkatkan Daya Saing. 79–88.




DOI: http://dx.doi.org/10.15578/plgc.v5i1.14059

Refbacks

  • There are currently no refbacks.



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

View My Stats


E-ISSN: 2720-9512

ISSN: 2715-9620

 

                  ESJI Indexing